Richtlijnen voor het afnemen van een interview
Iedereen kan aan mondelinge geschiedenis doen, ook mensen die weinig of geen ervaring hebben met historisch onderzoek. Mondelinge geschiedenis vereist een goede voorbereiding en juiste onderzoeksmethode.
Hier vind je een handleiding voor de aanpak van een project mondelinge geschiedenis en de nodige standaarddocumenten (identificatiefiche en overeenkomst) om aan de slag te gaan.
Wat is mondelinge geschiedenis?
Mondelinge geschiedenis is het interviewen van getuigen om het verleden te reconstrueren. Het is het verzamelen van verhalen die nu nog doorverteld kunnen worden. De interviews gebeuren op een wetenschappelijke manier. Dit wil zeggen dat de interviews afgenomen worden vanuit een historische vraagstelling.
Het hele proces van het wetenschappelijk interview bestaat uit:
- de voorbereiding
- het interviewen
- het verwerken en bewaren van de interviews (transcripties)
- de ontsluiting van de interviews (publiekswerking).
Eenmaal het interview is vastgelegd op een drager vormt het samen met de verschillende documenten een historische bron. Dit houdt in dat onderzoekers er in de toekomst blijvend gebruik van kunnen maken voor hun onderzoek.
Neem zeker een kijkje in onze uitleendienst voor opnamemateriaal.
Verder lezen?
De Wever (B.), Rzoska (B.), Crul (C.), (e.a.), Van horen zeggen. Mondelinge geschiedenis in de praktijk. Gent, 2005. (uitleenbaar bij Erfgoedcel CO7)
De Witte (n.), Simons (J.), De Meester (K.) en Van Heddegem (I.), Leerboek van horen zeggen. Draaiboek voor een vakoverschrijdend project mondelinge geschiedenis in het secundair onderwijs. 2012. (uitleenbaar bij Erfgoedcel CO7)