Inventariseren religieus erfgoed
Fotos: © CO7 - Collectie Sint-Maartenskathedraal
Opzet
Het doel van de inventaris is om voor de kerkfabriek en de gemeente een helder overzicht van de collectie te bieden. De inventaris kan gebruikt worden als hulpmiddel om het behoud en beheer van de objecten te verbeteren. Door de staat van de objecten te controleren, kunnen de nodige stappen gezet worden om de collectie te conserveren. Bovendien maakt de inventaris het mogelijk om het erfgoed toegankelijk te maken voor het publiek, zowel digitaal via de databank Erfgoedplus als fysiek. Door deze toegankelijkheid ontstaat er meer bewustwording rondom de collectie, wat het draagvlak ervoor moet vergroten.
Tijdens het inventariseren doorlopen alle objecten verschillende stappen:
- Fysiek nummeren:
Dit gebeurt met technieken zoals naaien, schrijven en de vernis-stift-vernismethode. Een fijne hand en wat naai-ervaring komen hierbij goed van pas. - Reinigen:
De objecten worden droog gereinigd met een museumstofzuiger die makkelijk op de rug gedragen kan worden. - Registreren:
Van ieder object worden altijd een reeks basisgegevens digitaal geregistreerd, zoals titel, materialen, techniek, afmetingen en een beschrijving. - Fotograferen:
Van ieder voorwerp worden kwalitatieve foto's gemaakt. We gebruiken hiervoor een uitgebreide fotoset en per fotograaf zoeken we iemand die de stukken haalt, plaatst, draait, enzovoort.
Oproep
Heb je interesse voor geschiedenis, religieus erfgoed of fotografie? Werk je graag in teamverband en heb je oog voor detail? Dan ben jij de vrijwilliger die wij zoeken!
Om de objecten door alle werkposten te laten gaan, zijn we op zoek naar vrijwilligers met verschillende talenten. Elke vrijwilliger krijgt een specifieke taak en verantwoordelijkheid: reinigen, benoemen, beschrijven, opmeten, nummeren en fotograferen van de objecten. Daarna worden de gegevens ingevoerd in de databank van www.erfgoedinzicht.be of www.erfgoedplus.be.
Wat biedt CO7 jou aan?
- De nodige achtergrondinformatie.
- Een enthousiast team van vrijwilligers.
- Uitnodigingen voor alle activiteiten van CO7.
- Een jaarlijkse verrassingsuitstap met zo'n 30 andere enthousiaste vrijwilligers.
De data voor de inventarisatiesessies worden afgesproken met de vrijwilligers. Contacteer projectverantwoordelijke Sofie Van de Wiele voor meer info.
Partners
CO7 begeleidt sinds 2015 vrijwilligers bij de inventarisatie van het religieus erfgoed van de kerken in de CO7-regio. Dit is een samenwerking met de lokale kerkbesturen, de gemeenten en de Vlaamse Overheid, waarbij de ontsluiting gebeurt via de databank www.erfgoedplus.be.
Contactpersonen
-
- Sofie Van de Wiele
- gsm. 0478 56 13 34
- sofie.vandewiele@co7.be