10 jaar Fedasil Poelkapelle
Nieuwsgierigen kennis laten maken, omwonenden informeren
In januari 2010 kwamen de eerste mensen met de vraag om internationale bescherming aan in de oude legerkazerne van Poelkapelle. Anno 2020 verblijven er zo’n 229 mensen uit 28 landen, vaak op de vlucht voor conflict elders in de wereld.
Lien en Caroline, beiden medewerkers buurtwerk en animatie, contacteerden CO7 om mee na te denken over een feestelijk moment voor het centrum in dit jubileumjaar.
Het doel zou zijn om nieuwsgierigen kennis te laten maken en omwonenden te informeren over het reilen en zeilen in het centrum.
Over het gebouw, de herkomst en de naamgeving ervan (Kwartier Kapitein de Wouters) was ook al langer nieuwsgierigheid. Open Monumentendag zou dus het uitgelezen moment zijn om het centrum in de picture te zetten.
Een fysiek moment met interessante sprekers, muziek, rondleiding in het gebouw, expo’s … kon door de huidige Covidmaatregelen jammer genoeg niet doorgaan en samen werd gezocht naar alternatieven.
CO7 legde contact met het Yper Museum. Zij voerden met de bewoners hun bestaande traject ‘Het bewaren waard’ uit. Aan de hand van de collectie van het museum werd aan de bewoners gevraagd: ‘Wat is voor jou een waardevol object?’.
Tijdens Open Monumentendag konden bezoekers de verhalen van de bewoners ontdekken in een online expo met als kers op de taart: een mini-docu van de hand van videomaakster Anke Desmet, die het hele traject in beeld brengt.
Van ‘Kwartier Kapitein de Wouters’ tot opvangcentrum.
Erfgoedconsulenten Delphine en Shari van CO7 werkten samen met 'Westhoek verbeeldt' en een vrijwilliger van het centrum. Ze verrichtten heel wat opzoekwerk om de geschiedenis van het gebouw samen te stellen. Op 10 september werd een buitenpaneel met deze geschiedenis coronaproof geopend in openlucht door burgemeesters Lieven Vanbelleghem (Langemark-Poelkapelle), Francesco Vanderjeugd (Staden) en CO7-voorzitter Ingrid Vandepitte (Zonnebeke).
Dit project kwam tot stand in samenwerking met: