Topstukken in 3D bij jou in de huiskamer!

Binnen de archeologische sector is 3D een relatief nieuwe techniek. 3D kan gebruikt worden om het verleden nog dichter bij de mensen te brengen, maar eveneens om onderzoek te vergemakkelijken. Met gespecialiseerde apparatuur kan men een gedetailleerde scan maken van artefacten, opgravingsstructuren of zelfs hele opgravingslocaties.

3D wat? 3D hoe?

3D scannen van een object3D-opnames zijn beelden die de diepte en vorm van objecten en structuren laten zien. Dit kan gebeuren door middel van 3D-scanning of fotogrammetrie en resulteert in nauwkeurige digitale modellen.

3D-scanning is een proces waarbij gespecialiseerde apparatuur (bv. laserscanners) gebruikt wordt om direct fysieke objecten of structuren te scannen. Deze scanners meten de vorm, grootte en afstanden door laserstralen uit te zenden en de reflecties te meten. Dit resulteert in nauwkeurige en gedetailleerde 3D-modellen van de gescande objecten.

Aan de andere kant maakt fotogrammetrie gebruik van foto's om 3D-modellen te reconstrueren. Door meerdere foto's te nemen vanuit verschillende hoeken van een object of een locatie, worden software-algoritmen gebruikt om de overlappende kenmerken op deze foto's te herkennen en zo de 3D-structuur van het object te reconstrueren. Dit proces vereist geen gespecialiseerde apparatuur zoals scanners, maar maakt gebruik van camera's en geavanceerde software.

Hoe worden 3D-modellen gebruikt?

3D-opnames spreken tot de verbeelding. Ze bieden de mogelijkheid om artefacten vanuit alle hoeken te bestuderen, zelfs als ze kwetsbaar zijn voor beschadiging. Hierdoor kunnen onderzoekers ze zorgvuldig analyseren zonder de originele stukken aan te raken, maar daarnaast kunnen mensen van over de hele wereld ook virtueel deel uitmaken van archeologische ontdekkingen. Binnen de archeologische sector worden ze ook ingezet om afgeleide producten te realiseren zoals technische tekeningen (minder arbeidsintensief), maar ook vormen ze een natuurgetrouwe en reproduceerbare back-up, waarmee replica’s gerealiseerd kunnen worden.

Inscannen van een object in 3D in Erfgoeddepot DepotyzeDankzij 3D-opnames kunnen musea deze digitale modellen gebruiken om bezoekers een meeslepende ervaring te bieden en geschiedenis tot leven te brengen met talloze aantrekkelijke mogelijkheden voor interactieve en virtuele presentaties. Of je haalt het topstuk gewoon in huis! Via je mobiel apparaat tover je in een handomdraai een archeologisch object op je tafel!

3Depot

Binnen het Erfgoeddepot DEPOTYZE werden er reeds van enkele topstukken afkomstig uit verschillende CO7- gemeentes  wetenschappelijk correcte 3D-modellen gerealiseerd, verkregen door hoogwaardige 3D-scan of fotogrammetrie. Een tiental van deze objecten zijn al online te bezichtigen. Ieder jaar breiden we onze lijst 3D-topstukken uit. Op die manier kun je een deeltje van onze collectie zelf in VR of AR bij jou in huis halen!

De 3D-opnames in de archeologie zijn als een tijdreis: met de technieken van de toekomst brengen ze de geschiedenis tot leven, ze helpen ons het verleden te begrijpen, te behouden en te waarderen op een manier die voorheen ondenkbaar was.

Contactpersonen