Op stap met Sint-Laurentius
De Sint-Laurentiuskerk in Kemmel wordt herbestemd tot ontmoetingscentrum en wordt sinds 1 december niet meer gebruikt voor kerkelijke diensten. De kerk is sindsdien ook niet meer te bezichtigen voor het brede publiek. De verbouwingswerken staan ingepland vanaf de lente 2022.
Wanneer het pad van herbestemmen wordt ingegaan stelt zich meteen de vraag ‘Wat gebeurt er met al het religieus erfgoed van de kerk?’.
CO7 werd betrokken binnen dit herbestemmingsverhaal en in 2020 werd in samenwerking met een groep vaste vrijwilligers ‘religieus erfgoed’ en een groep lokale vrijwilligers van Kemmel een erfgoedinventaris opgesteld. Deze inventaris bestaat uit een uitgebreide beschrijving en kwalitatieve foto’s van al het religieus roerend erfgoed van de kerk (het liturgisch vaatwerk, de schilderijen, de kruisweg, het religieus textiel, het religieus meubilair...).
Naast het opstellen van de inventaris werd er in 2021 een waarderingstraject van het religieus erfgoed uitgevoerd door een samengestelde werkgroep, bestaande uit leden van de kerkfabriek, de gemeente, lokale erfgoedliefhebbers en experten (o.a. CO7). Wanneer we spreken over een waardering omvat dit meer dan enkel het opsommen van de financiële waarde van een object. Er wordt rekening gehouden met verschillende waarderingscriteria, waaronder ‘de sociale waarden’, ‘(kunst-)historische waarden’, ‘de gebruikswaarden’ en ‘de kwaliteiten’. (meer info zie waarderingscriteria of stappenplan Parcum)
Enkel na het opstellen van een erfgoedinventaris en het uitvoeren van een waarderingstraject kan het herbestemmingsvraagstuk van het roerend religieus erfgoed aangehaald worden. Welke erfgoedstukken worden er bewaard en welke stukken worden er afgestoten en herbestemd. Naar waar worden deze stukken herbestemd? Om deze vraagstukken te behandelen werd er opnieuw een werkgroep gevormd bestaande uit de Kerkfabriek, de Gemeente en CO7. De Sint-Laurentiuskerk zal naast het ontmoetingscentrum ook een bezinningsruimte huisvesten waar heel wat van de topstukken van de kerk nog steeds te bezichtigen zullen zijn. Binnen de werkgroep werd een selectie gemaakt van de stukken die tentoongesteld zullen worden.
Heel wat stukken werden ondertussen herbestemd binnen de kerken van de gemeente Heuvelland. De overige herbestemde stukken worden momenteel aangeboden aan de andere kerken uit de CO7-regio.
Op 14 december vond een eerste verhuis van de erfgoedstukken plaats naar het Erfgoeddepot DEPOTYZE. Daar zullen de erfgoedstukken die uiteindelijk terug tentoongesteld zullen worden in de bezinningsruimte voor de duur van de werken bewaard worden. De nog niet-herbestemde stukken werden ook verhuisd en zullen afwachtend op hun herbestemming in transit bewaard worden. Eind januari zal de verhuis van de grotere stukken (cf. preekstoel, biechtstoelen, schilderij, enz.) plaatsvinden. In samenwerking met de technische dienst van de gemeente Heuvelland werden de erfgoedstukken verhuisklaar gemaakt. Het onderstaand fotoverslag geeft je een beeld achter de schermen van de voorbereiding en de verhuis naar het Erfgoeddepot DEPOTYZE.